ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ στη γειτονιά των Αγγέλων

 ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Το πανέμορφο "παιδί" του Ελληνικού κινηματογράφου, στη γειτονιά των Αγγέλων


Αυτό το "παιδί" συνδύαζε δύο μοναδικά χαρακτηριστικά πάνω στη σκηνή, που πραγματικά έβγαζε μια μοναδική αύρα. Μια γλυκεία μελαγχολία, ένα άδολο, αγνό βλέμμα


Ένα χαμόγελο, που όχι απλά έσβησε ή αλλοιώθηκε στο γλυκό πέρασμα του χρόνου πάνω του αλλά έγινε πιο ώριμο, πιο ζεστό και εκφραστικό.


Πολλές φορές έβγαζε ερμηνευτικά και ένα βλέμμα αυθόρμητης αβίαστης οργής απέναντι σε κάτι που νιώθουμε να μας πνίγει αφόρητα και ανελέητα. Όχι δεν ήταν βλέμμα κακίας ενός κόντρα ρόλου. Ήταν αυτό που ανεβαίνει από μέσα απ' την καρδιά μας σαν κύμα οργής να ξεσπάσει.

Ένα βλέμμα και ένα στυλ, που άνετα μπορούσες να το παρομοιάσεις με αυτό του JAMES DEAN.

Ο Νίκος Γαλανός, μπήκε και εκείνος στη γειτονιά των Αγγέλων για να σταθεί στο πλάι όλων εκείνων των μορφών τέχνης, που γέμισαν τις ζωές μας με αμέτρητες στιγμές και αποτέλεσαν το παλμαρέ του Ελληνικού κινηματογράφου.

Δυστυχώς ο χρόνος και όσα αυτός επιφέρει, τον οδήγησαν σε πρόωρη έξοδο από τον κόσμο μας. Πιστός στην καλλιτεχνική του προσφορά, μέχρι τις μέρες μας όπου τον βλέπαμε στη μικρή πλέον οθόνη να συνεχίζει με το ώριμο πλέον ταλέντο του.

Νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα σεμνό, ταπεινό αφιέρωμα στον αγαπημένο ηθοποιό.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΠΙΩΝΑΣ, (πραγματικό του όνομα), γεννήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 1945 στην Αθήνα και έφυγε από κοντά μας στις 19 Μάη 2025, σε ηλικία 79 ετών, πάλι στην Αθήνα.

Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Δούλεψε τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, κατά βάση αλλά και στην τηλεόραση.

Στο Θέατρο

Σημαντική η δουλειά του στο θεατρικό σανίδι. Ξεκίνησε το 1969-71, δίπλα στην Τζένη Καρέζη, στα έργα:  "Η κυρία δεν με μέλει", "Μια ιστορία απ' το Ιρκούτσκ"
 1972-73 στο θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στο έργο:  "Κόκκαλα και ρόπαλα"
1982-83 στο Εθνικό θέατρο, στα έργα: "Η αυλή των θαυμάτων", "Πλαίη Στρίνμπεργκ"
1987-88 στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με το έργο:  "Δωδέκατη νύχτα"
1989-90 στο ΚΘΒΕ με το έργο: "Τριαντάφυλλο στο στήθος"
2000-01 στο θίασο Μίμης Ντενίση με το έργο "Πόλεμος και ειρήνη"
2002-03 στο θέατρο Μπρόντουεη με το έργο "Ιωάννης ο Πρόδρομος"

Φιλμογραφία

Η συμμετοχή του Νίκου Γαλανού στον Ελληνικό κινηματογράφο, ξεκινάει το 1962, με μια μικρή συμμετοχή στη δραματική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, "ΟΡΓΗ" και τελειώνει το 2013 με τη συμμετοχή του στην σπονδυλωτή ερωτική κομεντί του Βασίλη Κεχαγιά, "Η ΑΓΑΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ"

Έχει συμμετάσχει σε 23 συνολικά ταινίες σε ένα μεγάλο διάστημα 51 χρόνων. Μισό αιώνα προσφορά στον κινηματογράφο.

Υπηρέτησε όλα τα είδη: Περιπέτεια, ερωτικό δράμα, αστυνομικό, κοινωνικό δράμα, αισθηματική κομεντί, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Μένω στις παρουσίες που έχω ξεχωρίσει:

1968  "Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ", σε σενάριο σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου. Ένα υπέροχο φιλμ. Έπαιξε στο πλάι του Κώστα Καζάκου και Μαίρης Χρονοπούλου


Έδωσε έναν εκπληκτικό χαρακτήρα ενός νεαρού, ο οποίος στοχοποιείται από έναν εμμονικό ανακριτή για ένα τροχαίο έγκλημα. Η εσωτερική του ένταση έμεινε αλησμόνητη σε εκείνη του την εμφάνιση



1969  "ΠΑΝΙΚΟΣ"

Μια δυνατή εξαίρετη αστυνομική περιπέτεια, με σαφή νουάρ χαρακτηριστικά,  σε σενάριο-σκηνοθεσία του Σταύρου Τσιώλη.


Θα ερμηνεύσει με υποδειγματική επιτυχία, το ρόλο ενός νεαρού μέλους της συμμορίας των απαγωγέων, τον αδύναμο κρίκο τους. 
Ανέβασε το δραματικό του επίπεδο ακόμα περισσότερο.


1969  "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ"

Εδώ παλι σε σενάριο-σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου, θα αφήσει μια ακόμα από τις καλύτερες σφραγίδες του. Σε αυτήν την ερωτική δραματική περιπέτεια.


Το παιδί της λαϊκής φτωχογειτονιάς με το πέτσινο μπουφάν, που αναζητούσε τα δικά του όνειρα, πού αλλού, στη φυγή, στην ξενιτιά, στη μετανάστευση. Το ρόλο αυτό, ο Νίκος Γαλανός, τον έπαιζε κυριολεκτικά στα δάχτυλά του και είναι ο τρίτος ήρωας που ερμηνεύει και όχι ο τελευταίος.


1970  "ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ"

Εδώ σηματοδοτείται η πρώτη μεταστροφή του στο χώρο της αισθηματικής κομεντί. Στην σκηνοθεσία ΤΑΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, μια μέτρια κομεντί θα δώσει αυτή τη φορά κάτι το εντελώς διαφορετικό.


Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θα αλλάξει χαρακτήρα. Αυτή τη φορά, το γοητευτικό πλουσιόπαιδο της κοσμικής κοινωνίας με τη χρυσή καρδιά. Ρόλος και μοντέλο, που πιστεύω τον αδίκησε.


Το 1970 θα είναι μια χρυσή χρονιά πραγματικά. Θα έχει ένα πέρασμα, σε κόντρα ρόλο, στον υπέροχο "ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟ" του Νίκου Τζήμα, όπου θα ερμηνεύσει τον επιθετικό και ανάλγητο γιο του τσιφλικά.

Η μεγάλη όμως επιστροφή στον κλασικό του χαρακτήρα θα έρθει στο κοινωνικό δράμα του Νίκου Φώσκολου
"ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ"


Στο πλάι του Νίκου Κουρκουλου, θα ερμηνεύσει τον αδελφό του Κωστή Κρεούζη, με τα δικά του όνειρα, τα δικά του φτερά και τη γνωστή τραγική του κατάληξη. Εξαιρετικός και φυσικά στα "νερά" του.


Το 1971 θα βρεθεί σε δύο ταινίες δίπλα πάλι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στην "ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ" δράμα του Ντίνου Δημόπουλου, πάλι σε κόντρα ρόλο, ερμηνεύοντας το γιο του μοχθηρού τσιφλικά, και

Στο ρομαντικό δράμα "Σ' ΑΓΑΠΩ" του Τάκη Βουγιουκλάκη, μια μέτρια απομίμηση του Love story, τότε στο ρόλο ενός νεαρού φοιτητή.


Το 1972 θα είναι η χρονιά, που στην ουσία θα τερματιστούν οι μεγάλες του εμφανίσεις στον Κινηματογράφο. Θα τον συναντήσουμε σε τρεις ταινίες:

"Η ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ", του Τάκη Βουγιουκλάκη, στο ρόλο ενός τυφλού νεαρού

"Η ΡΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦ-ΣΑΪΝΤ" σε μια ανάλαφρη αισθηματική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου. 


Στην ποδοσφαιρική παράνοια των Ελληνοποιήσεων εκείνης της εποχής θα ερμηνεύσει το Λατίνο ποδοσφαιριστή Χούλιο Μπάλμας μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Η χρονιά θα κλείσει με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια καλή ταινία. Ένα κοινωνικό ψυχόδραμα του Γιάννη Δαλιανίδη

"Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ"


Στο ρόλο του νεαρού γόνου εφοπλιστικής οικογένειας, ως Αλέκος Βλαστός, θα προσπαθήσει να ακροβατήσει στο πλάι μιας υστερικής κακόβουλης και αυταρχικής μητέρας.


Στη συνέχεια συμμετείχε σε ακόμα επτά ταινίες μέχρι το οριστικό του αντίο στο σινεμά. Ένα αντίο ουσιαστικό και ποιοτικό.

Στην τηλεόραση

Το πέρασμα του Νίκου Γαλανού από την Ελληνική τηλεόραση ήταν επίσης εντυπωσιακό και σαρωτικό θα έλεγε κανείς αφού μέχρι πριν λίγο ακόμα καιρό, έδινε το δικό του παρών σε τηλεοπτική σειρά. Πραγματικά τι να απαριθμήσει τώρα κανείς από όλες αυτές τις συμμετοχές.

Ενδεικτικά αναφέρω:

"Μαρίνα Αυγέρη",  "Μενεξεδένια πολιτεία",  "Μαντώ Μαυρογένους",  "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα",  "Τμήμα ηθών",  "Έκπτωτος άγγελος",  "Απαγορευμένη αγάπη",  'Λάμψη",  "Ιστορίες αστυνόμου Μπέκα",  "Γη της Ελιάς"

Αυτός, φίλες και φίλοι, ήταν ο Νίκος Γαλανός. 
Πάντα στις δικές μας καρδιές θα μένει με την εικόνα του γλυκύτατου εκείνου παιδιού με τα πνιγμένα όνειρα και τη συσσωρευμένη οργή αλλά και με την εικόνα ενός γοητευτικού μποεμ άντρα, που ακόμα και στα ώριμα χρόνια του, ασκούσε μια πολύ σημαντική λάμψη.

Θα μας λείψει αυτό το χαμόγελο και αυτή η γλυκύτατη ιδιαίτερη φωνή.

Καλό ταξίδι Νίκο

Θα τον δούμε εδώ σε ένα απόσπασμα από μια εξαίρετη εμφάνισή του, που τόσο αγαπώ



Σχόλια

  1. Πολύ λυπήθηκα που έφυγε, νικημένος από την ασθένεια. Αλλά για μένα ήταν ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος, έτσι έδειχνε, ένας αριστοκράτης, ένας Κύριος και φυσικά ένας καλό ηθοποιός. Τον έχω δει στα περισσότερα έργα που ανέφερες. Μου άρεσε πάντα. Και ξέρεις, καταγωγή είχε από την Κεφαλλονιά.
    Θα τον θυμόμαστε....Καλό ταξίδι ΄αρχοντα! ( έτσι τον αποχαιρέτησε ο σκηνοθέτης της Γης της Ελιάς)
    Καλησπέρα Γιαννάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες τώρα, Άννα μου. Δεν το ήξερα. Πατριώτης λοιπόν ο Νίκος. Ναι, είχε μια ιδιάζουσα αρχοντιά ο Γαλανός. Μια ευγένεια, ένα χαμόγελο, που φανέρωνε καθαρή ψυχή και όχι ψωνισμένη προσωπικότητα. Πολύ ωραία προσφώνηση από το σκηνοθέτη! Αντάξια της προσφοράς του. Άννα μου, θα τον θυμόμαστε πάντα από τις γλυκές του παρουσίες. Ευχαριστώ πολύ, κορίτσι μου. Η ρημάδα η υγεία μας τελικά είναι τόσο σημαντική. Φιλιά πολλά, Άννα μου.

      Διαγραφή
  2. Ευγενική μορφή και ταλαντούχος ηθοποιός
    Καλό βράδυ, Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Αλεξάνδρα μου. Και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την παρουσία σου. Καλό ξημέρωμα, κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι αυτό που χαρακτήριζε τον Νίκο Γαλανό, ήταν η ματιά του, όπως πολύ εύστοχα παρατηρείς. Από τους μεγάλους εκείνης της κινηματογραφικής εποχής, σίγουρα, τηλεοπτικά όμως θα πω ότι δεν με άγγιζε.
    Άλλο ένα θαυμάσιο αφιέρωμα Γιάννη, σιγά σιγά στο cinefil - net, φτιάχνεται ένα υπέροχο κινηματογραφικό απάνθισμα, που μόνο και μόνο για αυτό, να είσαι σίγουρος, κάνεις σπουδαία δουλειά.
    Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω τις απαιτήσεις σου, Βασίλη μου και χαίρομαι, που μπορεί σε αυτές να ανταποκρίνεται τούτο εδώ το μπλογκ. Ειλικρινά σε ευχαριστώ για αυτό, αγαπητέ φίλε.
      Οι τηλεοπτικές συμμετοχές του Νίκου Γαλανού, στα ύστερα χρόνια, περιορίστηκαν σε σειρές μέτριας ποιοτικής δομής. Για μένα ξεχώρισε στον "Θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα", όπου παρά το σύντομο της εμφάνισής του, ήταν εξαιρετικός και σε δύο επεισόδια του "Μπέκα".
      Τα μάτια του είχαν έναν απίστευτο γλυκό "πειρασμό" και μια παροιμιώδη ευγένεια, Βασίλη μου.
      Την καλησπέρα μου φίλε μου αγαπητέ.

      Διαγραφή
  4. Πόσο στενοχωρήθηκα για τον Νίκο Γαλανό! Δεν το περίμενα! Από τους πιο όμορφους ανθρωπους, με χαμηλό προφίλ και μέχρι το τέλος με μια διακριτική παρουσία που σπανίζει στις μέρες μας! Τον αγαπώ ιδιαίτερα στους δραματικούς του ρόλους! Δεν ξέρω γιατί αλλά τον αγαπώ λίγο παραπάνω στην ταινία "Η Αμαρτία της Ομορφιάς" και στην σκηνή που λέει στην σκληρή "μητέρα" του Τασσώ Καββαδία κατάμουτρα και με οργή τα συναισθήματα που του προκαλεί η σκληρή της στάση και ειδικά όταν τρελαίνεται εκείνη... το βλέμμα του σοκ. Θα συνεχίσει να μας συντροφεύει μέσα από τις ταινίες του! Εξαιρετικό αφιέρωμα, όπως κάνεις πάντα Γιάννη! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάλεξες όμορφη ταινία, Μαρία μου. Η ερμηνεία του στην "Αμαρτία της ομορφιάς" ήταν εξαιρετική όπως και ο χαρακτήρας, που υποδύθηκε. Θα μάς λείψει το χαμόγελό του, καλή μου φίλη αλλά και η σεμνότητα της παρουσίας του.
      Ευχαριστώ, κορίτσι μου για το σχόλιό σου. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Άλλο ένα υπέροχο αφιέρωμα μας χαρίζεις, αποχαιρετισμό σε έναν ωραίο άνθρωπο και ηθοποιό. Πάντα με τον σεβασμό, την ωραία ροή και φυσικά μεράκι, όπως μας έχεις συνηθίσει. Μπράβο σου Γιάννη!
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, που σού άρεσε, Μαρίνα μου. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ο Γαλανός ήταν όντως ένας ωραίος άνθρωπος και ηθοποιός. Καλό ξημέρωμα, καλή μου συνοδοιπόρισσα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ στο Ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ: Ο "Πατερας" του Ελληνικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος στον Κινηματογράφο